“Gezondheid is datgene wat je het gevoel geeft,
dat het nu de mooiste tijd van het jaar is.”

– Franklin Pierce Adams –

Slowjuicen is de afgelopen jaren sterk gegroeid is, maar nog steeds wel erg onbekend is bij het meerendeel van de bevolking. Heel erg jammer, want het is een nieuwe manier van sapjes maken waarbij het sap veel gezonder is en wat het dus ook veel gezonder voor jou maakt!

Slowjuicen kun je vertalen met ‘langzaam persen’. Het heeft grote verschillen met de bekende manieren van sap maken met een blender of met een sapcentrifuge. Om te slowjuicen heb je ook een speciaal apparaat nodig, een zogenaamde slowjuicer.

Wij zijn sinds kort de trotse bezitters van een slowjuicer van het merk Versapers, wat ons betreft de beste slowjuicer verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Wij zijn er zo enthousiast over dat we een aantal artikelen aan slowjuicen en de Versapers slowjuicer gaan wijden waarin wij gaan vertellen wat slowjuicen precies is en waarin wij onze ervaringen  met jou delen.

 

Wat is slowjuicen?

Zoals gezegd vertaal je slowjuicen naar het Nederlands als langzaam persen en dat is precies wat het is. Met een slowjuicer pers of kneus je de groente en het fruit dat je in de machine stopt heel langzaam met het voordeel dat al het goede in de groente en het fruit behouden blijft.

schroefJe kunt het slowjuicen vergelijken met het kauwen van je eten. Als je goed kauwt, wat heel verstandig is om te doen, dan kneus jij het eten en maal je het met je kiezen tot een pulp waarmee jij het je lichaam makkelijker maakt om het eten te verteren.

Dit is in feite hetzelfde als wat een slowjuicer doet. Het groente en fruit wordt door een grote pers langzaam fijngemalen en door een zeef geperst. Hierdoor wordt het sap gescheiden van de pulp waardoor je een heel puur sap krijgt.

 

Wat is het voordeel van slowjuicen?

Het grote voordeel van slowjuicen ten opzichte van andere manieren om sap te maken is dat de groente en het fruit bij slowjuicen heel langzaam gemaakt wordt waardoor er veel meer goede stofjes in het sap actief blijven.

Je kunt ook wel zeggen dat je ‘levend sap‘ krijgt door te slowjuicen in tegenstelling tot het sap uit een sapcentrifuge of blender waarbij er veel meer vitamines en enzymen die van nature in groente en fruit zitten kapot gemaakt worden.

De vitamines en enzymen die er in groente en fruit zitten zijn nou juist de reden waarom je er meer van zou moeten eten. Het is dus ook van het grootste belang dat je zoveel mogelijk van die vitamines en enzymen behoudt tijdens het bereiden van groente en fruit.

Het advies van het Voedingscentrum luidt: eet minstens twee stuks groente en twee stuks fruit per dag. Een goed advies, maar lang niet iedereen haalt die hoeveelheid. En ik moet eerlijk toegeven dat ik er tot voorheen ook wel moeite mee had.

Je moet het toch maar weer bereiden en opeten en vaak heb je daar gewoon weinig zin in en ga je voor de (kant-en-klare) snelle oplossing. Als je dit herkent is slowjuicen echt de oplossing voor jou!

In een handomdraai heb je een glas sap gemaakt waar zeker twee stuks groente en twee stuks fruit in zitten. In één glas! Dus binnen tien seconden heb je genoeg groente en fruit gedronken voor de hele dag! En zonder moeite heb je dus zo tweemaal de minimale aanbeveling groente en fruit per dag binnen!

 

Het verschil tussen slowjuicen, de sapcentrifuge en de blender

Zoals gezegd is slowjuicen het langzaam persen van groente en fruit. De snelheid waarmee het persen gebeurd is dan ook het grote verschil met de manieren waarop sap gemaakt wordt wanneer je een sapcentrifuge of blender gebruikt.

Een slowjuicer maakt zo’n 70-80 omwentelingen per minuut, wat heel weinig is. De groente en het fruit wordt door een grote schroef samengeperst en dan wordt het sap van het pulp door een zeef gescheiden.

mesjes sapcentrifugeBij een sapcentrifuge draait een ronde schijf met mesjes heel erg snel rond, zo’n 10.000 keer per minuut. De groente en het fruit wat door de vulopening komt wordt door deze mesjes fijngehakt waardoor de pulp de ene kant op geslingerd wordt en het sap naar beneden valt.

Het probleem is dat er hierbij zoveel energie en zuurstof vrijkomt dat een groot deel van de vitamines en enzymen verloren gaan. Zij kunnen de snelheid en kracht van de sapcentrifuge simpelweg niet aan en komen niet in het sap terecht.

Resultaat: een sap met veel minder voedingswaarde en gezondheid. Je kunt dit sap ook niet lang bewaren, maar moet het zo snel mogelijk opdrinken. Je kunt dit ook zien aan de lagen sap en pulp die zich in je glas vormen.

De blender werkt door drie à vier snel ronddraaiende mesjes die de groente en het fruit fijnmalen, waarbij de pulp en het sap niet van elkaar gescheiden worden. Je krijg bij een blender dus ook niet echt een lekker sapje, maar meer een pulp of papje.

En ook hier heb je het probleem weer dat er teveel energie en zuurstof vrijkomt tijdens het blenderen dat het grootste gedeelte van de vitamines en enzymen in groente en fruit verloren gaan.

Het resultaat en grote verschil van een sapje gemaakt in de blender vergeleken met een sapje gemaakt in een slowjuicer is dus ook dat je niet echt een sap krijgt maar een pulp waarin het grootste deel van de gezonde stofjes verloren is gegaan.

 

Conclusie

Begrijp me niet verkeerd: als je tot nu toe regelmatig versgemaakte sapjes van groente en fruit drinkt die je in je sapcentrifuge of blender maakt ben je best al wel heel goed bezig! Dat is sowieso een goede gewoonte en je krijgt zo al veel goede voedingsstoffen binnen.

sappenMaar het kan beter! Zoals hierboven uitgelegd gaan er heel veel voedingsstoffen verloren tijdens het gebruik van de sapcentrifuge en blender. Dus wat er eigenlijk gebeurt is dat je lang niet zoveel goede voedingsstoffen binnenkrijgt als zou kunnen.

En dat is toch wel zonde vind je niet? Want je zou dus met precies dezelfde handeling tot wel drie keer zoveel voedingswaarde binnen kunnen krijgen! Dus of je hoeft maar een derde van de sapjes te drinken voor hetzelfde effect of je wordt drie keer zo gezond!

En het sap wordt ook nog eens veel lekkerder en puurder van smaak, dus je wilt er zelfs meer van drinken omdat het gewoon lekker is.

Zoals gezegd gaan wij nog meer artikelen over slowjuicen schrijven, dus kijk verder op deze website voor veel meer informatie over dit uiterst boeiende onderwerp! Laat hieronder een reactie achter als je vragen of opmerkingen hebt.