Een superklein zaadje wat de super food van deze week is, ik hoor je denken ‘Hoe kan dat nou zo gezond zijn?’ Je hebt vast wel eens van lijnzaad gehoord als iemand het over afvallen of gezondheid had, maar heb je enig idee wat het is en hoe gezond het is?

Ik kan je wel vertellen dat mocht je ooit last hebben van een slechte darmwerking of van je hart- en bloedvaten en nog geen lijnzaad toegevoegd hebben aan je dieet dan zou ik daar maar snel mee beginnen! Het kan wel eens een heleboel problemen verhelpen. Zo gezond is lijnzaad!

Wonderzaadje

Lijnzaad is het zaad van vlas. Het wordt wereldwijd geproduceerd dus is het hele jaar verkrijgbaar bij gezondheidswinkels, maar ook gewoon in de supermarkt. Het zijn hele kleine zaadjes en hebben een nootachtige smaak. Door de geweldige voedingswaarden is lijnzaad echt een super food en kun je het terecht een wonderzaadje noemen. Het heeft echt een heleboel verschillende gezondheidsvoordelen waarvan de meest belangrijke hieronder besproken gaan worden.

Je kunt lijnzaad heel of als gebroken variant kopen. Ik raad altijd aan om de gebroken variant aan te schaffen als je het wilt gebruiken in bijvoorbeeld kwark of op een salade. Bij de gebroken variant worden de voedingsstoffen beter afgegeven en opgenomen door het lichaam. De hele variant wordt helemaal niet verteerd en verlaat het lichaam er in zijn geheel weer. Ook is er lijnzaadolie te koop, wat echt de beste olie is om bijvoorbeeld je cholesterol te verlagen. Lijnzaadolie heeft de hoogste concentratie van de onmisbare Omega 3 vetzuren van alle soorten olie. Samen met het feit dat de productie een veel lagere impact heeft op de natuur dan bijvoorbeeld de productie van visolie, maakt lijnzaadolie de nummer één keus.

Voedingswaarden

Laten we de voedingswaarden van lijnzaad er eens bijpakken om te zien of het echt zo’n wonderzaadje is:

lijnzaad

Wat gelijk opvalt of op zou moeten vallen zijn eigenlijk vier dingen. Allereerst zitten er best wel veel calorieën in 100 gram lijnzaad, maar 100 gram is dan ook heel erg veel. Normaal gesproken gebruik je een eetlepel of zo’n 10-15 gram.

Een tweede ding wat opvalt is dat er 20 gram eiwit in 100 gram lijnzaad zit, wat heel erg veel is. Maar het meest opvallend is toch wel het hoge gehalte aan goede vetten. In 100 gram lijnzaad zit maar liefst 32,5 gram vet waarvan 28 gram gezonde onverzadigde vetzuren, waaronder een groot deel Omega 3 vetzuren. Zeer belangrijk voor een gezond hart, maar daar kom ik zo nog op. Als laatste moet je opvallen dat lijnzaad ontzettend vezelrijk is, maar liefst 33 gram vezels per 100 gram lijnzaad! Vezels hebben zoveel gezondheidsvoordelen en zijn zo belangrijk voor een goede gezondheid dat alleen dit gegeven van lijnzaad al een super food maakt.

Lijnzaad om af te vallen

Lijnzaad wordt steeds populairder in de wereld van het afvallen. Door de zeer hoge concentratie vezels geeft lijnzaad langer een verzadigd gevoel, doordat ze moeilijk verteerd kunnen worden door het lichaam. Dit is natuurlijk heel fijn als je bezig bent met bewust gezonder en minder te eten. Ook staan de Omega 3 vetzuren erom bekend dat ze helpen bij het verbranden van vet. De combinatie van moeilijk verteerbaar zijn en een hele hoge concentratie omega 3 vetzuren bevatten is echt een killer combinatie!

Goed voor hart- en bloedvaten en meer…

Wederom is de hoge concentratie omega 3 vetzuren de belangrijkste eigenschap van lijnzaad wat het zo supergezond maakt voor hart- en bloedvaten. Omega 3 is een essentieel vetzuur zodat je het sowieso via je voeding binnen moet krijgen. Het zorgt er simpel gezegd voor dat je bloed gezond is. Het breekt je cholesterol in je bloedvaten af zodat het bloed beter doorstroomt en de aderen niet van binnenuit dichtslibben. Dit voorkomt ook een te hogen bloeddruk met alle fatale gevolgen van dien. De vezels in lijnzaad zorgen voor een goede darmwerking en zorgen ervoor dat de darmen van binnenuit gereinigd worden. Hierdoor blijven er minder schadelijke stoffen ‘plakken’ aan de binnenwand van de darm wat de kans op darmkanker aanzienlijk verminderd.

Waar koop je lijnzaad en lijnzaadolie?

Lijnzaad is op steeds meer plekken verkrijgbaar zo ook al bij de meeste grote supermarkten bij het gezondheidsgedeelte. Lijnzaadolie kun je daar (voor zover ik weet) nog niet kopen, daarvoor zul je naar een biologische winkel mogen gaan. Of je bestelt het natuurlijk online! Superhandig als je toch al een bestelling van je andere superfoods aan het plaatsen bent om de lijnzaad en lijnzaadolie aan je winkelwagen toe te voegen. Dat kan je zelfs wel eens de verzendkosten besparen! Wij bestellen onze superfoods online bij De Weegschaal Gezondheidswinkel omdat we altijd zeer tevreden zijn over de kwaliteit van de produkten en de service die ze bieden.

Klik HIER om direct gebroken lijnzaad te bestellen.
Klik HIER om direct heel (ongebroken) lijnzaad te bestellen mocht je dat graag willen gebruiken.
Klik HIER om direct lijnzaadolie te bestellen (echt een aanrader!).

Wat kun je ermee doen?

Omdat lijnzaad zo klein is en je het eigenlijk ook bijna niet proef als je het ergens doorheen doet is het heel erg multifunctioneel en kan je het dus overal voor gebruiken. Het is echt perfect om ’s ochtends bij je ontbijt te gebruiken. Eet jij ’s ochtends bijvoorbeeld ons havermout ontbijt of kwark met ontbijtgranen? Ideaal om heel gemakkelijk een eetlepel lijnzaad aan toe te voegen. Mocht je zo verstandig zijn om lijnzaadolie aan te schaffen, dan kan je dit ook heel goed toevoegen aan je ontbijt. Zoals elke olie is de smaak niet geweldig dus wees daar niet te scheutig mee. Maar gezondheid is belangrijker dan smaak dus dan maar wat minder lekker.

Ik eet liever wat minder lekker zodat ik geen hartproblemen krijg dan andersom. En jij? Laat hieronder een reactie achter met jouw ideëen over lijnzaad en waarvoor jij het gebruikt!

Wij kopen onze superfoods online bij De Weegschaal. Klik op het plaatje hieronder om direct naar de webwinkel te gaan:

De Weegschaal banner